Χαράς 12 & Πολυτεχνείου Νέο Ηράκλειο Αττικής
ΤΚ: 14121

Παρακολούθηση νεογνών (πρόωρων - τελειόμηνων)

Κατά την έξοδο του νεογνού από τη μονάδα νοσηλείας του, δίνεται στους γονείς λεπτομερές ενημερωτικό σημείωμα για τα προβλήματα που εμφάνισε, την αντιμετώπιση τους, καθώς και οδηγίες τακτικής παρακολούθησης.

Οι σημαντικότεροι τομείς στην παρακολούθηση των προώρων νεογνών είναι:
> Η λεπτομερής και τακτική παρακολούθηση της επάρκειας της διατροφής και της σωματικής αύξησης (τακτική μέτρηση του βάρους, του ύψους και της περιμέτρου της κεφαλής). Η εκτίμηση της αύξησης των προώρων νεογνών γίνεται με βάση τη διορθωμένη ηλικία (ηλικία από την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού) μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Η εκτίμηση της σίτισης είναι πολύ σημαντική γιατί συχνά τα πρόωρα νεογνά παρουσιάζουν δυσκολίες σίτισης
> Παρακολούθηση της κινητικής και διανοητικής ανάπτυξης των νεογνών σε τακτά χρονικά διαστήματα – συνήθως απαιτείται επανέλεγχος με υπερηχογράφημα εγκεφάλου.
> Χρόνια πνευμονική νόσος των προώρων: παρουσιάζεται συνήθως σε πολύ πρόωρα (< 29w) νεογνά που παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναπνευστήρα και συχνά χρειάζεται χορήγηση ειδικών φαρμάκων (διουρητικών-εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών – κορτικοστεροειδών). Τα τελευταία χρόνια χορηγείται στα βρέφη αυτά
επιπλέον εμβολιασμός για την προστασία τους από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, μια και έχουν την τάση να παρουσιάζουν πιο σοβαρά επεισόδια βρογχιολίτιδας.
> Αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. Χρειάζεται τακτική οφθαλμολογική εξέταση του πρόωρου βρέφους, για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της, που ξεκινάει από την περίοδο νοσηλείας του και συνεχίζεται και μετά την έξοδο του.
> Παρακολούθηση, πρόληψη και θεραπεία της αναιμίας και της οστεοπενίας της προωρότητας (χορήγηση σιδήρου, φυλικού οξέως και βιταμίνης D).
> Ακουολογικός έλεγχος. Η τακτική παρακολούθηση των προώρων νεογνών (follow up) γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς (νεογνολόγο-παιδονευρολόγο - οφθαλμίατρο), σε οργανωμένο τακτικό νεογνολογικό ιατρείο ώστε να υπάρχει σφαιρική αντιμετώπιση και φροντίδα του νεογνού.

Image