Χαράς 12 & Πολυτεχνείου Νέο Ηράκλειο Αττικής
ΤΚ: 14121

Επείγοντα Περιστατικά

Τι είναι μια έκτακτη ανάγκη;

Ένα επείγον περιστατικό έκτακτης ανάγκης, είναι μια ξαφνική, απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία απαιτεί γρήγορη βοήθεια και διασωστικά μέτρα.

Λειτουργίες του σώματος μπορεί να επηρεαστούν, με αποτέλεσμα τα όργανα να μην έχουν επαρκή εφοδιασμό με οξυγόνο.

Χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση, εγκυμονεί θανάσιμος κίνδυνος η κάποια μόνιμη βλάβη.

Διαβάστε: Έξαρση της λοίμωξης από τον ιό Coxsakie στα παιδιά στην Κύπρο

Διαβάστε: Τι είναι η θερμοπληξία ; Μπορεί να πλήξει τα παιδιά;

Ποιά μπορεί να είναι τα αίτια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης;

Ατυχήματα (πτώση, εγκαύματα, κλπ)

Σοβαρή νόσος (λοιμώξεις, κλπ)

Θερμοπληξία

Δηλητηρίαση

Πώς θα πρέπει κάποιος να συμπεριφερθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι πάντα μια ασυνήθιστη και απρόβλεπτη κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν βεβιασμένα η με πανικό. Το πιο σημαντικό:  Παραμείνετε ήρεμοι!

Τοποθετήστε το μωρό σε μια άνετη θέση και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Αν δεν υπάρχει καμιά υποψία τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης ή του κεφαλιού, πάρτε το στα να το χέρια σας.

Κρατήστε δερματική επαφή, χαϊδεύοντας το χέρι ή το μάγουλο του παιδιού και μην το αφήσετε μόνο του.

Σε ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται μια διασωστική αλυσίδα. Αν είστε ο πρώτος που αντιλαμβάνεται το περιστατικό τότε ακολουθήστε τις εξής ενέργειες:

Αναγνωρίστε την κατάσταση: Τι συνέβη; Υπάρχει περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Αξιολογήστε τη κατάσταση: Τι κίνδυνος υπάρχει;  Υπάρχει κίνδυνος απώλειας ζωής;

Ακολουθείστε διαδικασίες διάσωσης

Καλέστε ασθενοφόρο

Εφαρμόστε μέτρα πρώτων βοηθειών μέχρι να φτάσει βοήθεια

Ποιες πληροφορίες είναι σημαντικές να μεταφέρουμε στο τηλεφωνικό κέντρο;

Η κλήση έκτακτης ανάγκης πρέπει πάντα να περιλαμβάνει τα εξής:

Πού συνέβη το περιστατικό;

Τι συνέβη;

Πόσοι τραυματίες; Όταν αφορά παιδιά, καθορίστε την ηλικία

Τι τραυματισμούς έχουμε;

Περιμένετε ερωτήσεις!

Ποιες ιδιαιτερότητες πρέπει να προσέξουμε στα βρέφη;

Τα βρέφη δεν μπορούν να εκφράσουν τον πόνο ή τη δυσφορία τους.

Η έκφραση τους δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, ένα τσίριγμα μπορεί να έχει διαφορετική αιτιολογία -από ακίνδυνη μέχρι απειλητική για τη ζωή.

Το κεφάλι στα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτο: είναι σχετικά βαρύ, οι μύες για τον έλεγχο της κεφαλής είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένοι και ως εκ τούτου, προσφέρει ελάχιστη προστασία σε περίπτωση ατυχήματος. Σε μια πτώση του βρέφους, συχνά πέφτει με το κεφάλι. Ακόμη και μικρές εξωτερικές επιδράσεις, όπως το να κουνά κανείς το παιδί, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη των πολύ λεπτών αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική αιμορραγία.

Το άτριχο κεφάλι ενός βρέφους, είναι πολύ ευάλωτο σε ηλίαση, και πρέπει πάντα να καλύπτεται με ένα καπελάκι.

Πώς ελέγχονται οι ζωτικές λειτουργίες;

Ως πρώτο βήμα θα πρέπει γρήγορα να γίνει επισκόπηση της κατάστασης. Αν το μωρό δεν κινείται, θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί το επίπεδο συνείδησης.

Ελέγξτε το επίπεδο συνείδησης!

Το βρέφος είναι αναίσθητο, αν δεν ανταποκρίνεται σε δυνατή ομιλία, στο πιάσιμο η στο κούνημα του ώμου.

Στην υποψία τραυματισμού του κεφαλιού η της σπονδυλικής στήλης, το βρέφος δεν θα πρέπει να μετακινηθεί ή να ανακινηθεί. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος επιπλέον τραυματισμού των νεύρων!

Ο έλεγχος του επιπέδου συνείδησης θα πρέπει να γίνεται πολύ γρήγορα. Ακολούθως πρέπει να ελέγχεται  άμεσα η αναπνοή και ενδεχομένως να εκτελείται καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Ελέγξτε την αναπνοή και απελευθερώστε τους αεραγωγούς!

Με την έλλειψη οξυγόνου και την αναπνευστική ανακοπή, οι λειτουργίες του σώματος μπορεί να επιδεινωθούν  γρήγορα, και μπορεί να προκληθεί καρδιακή ανακοπή.

Η πιο κοινή αιτία της καρδιακής ανακοπής σε βρέφη είναι η έλλειψη οξυγόνου που οφείλεται σε ανεπαρκή αναπνοή. Αν χάσει τις αισθήσεις του, οι μυς χαλαρώνουν, η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω και φράσσει τους αεραγωγούς.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να διανοίξετε τον αεραγωγό αμέσως εφαρμόζοντας μια σωτήρια  μανούβρα ( Βάζουμε το ένα μας χέρι στο μέτωπο του βρέφους και με το άλλο κρατάμε γερά το πηγούνι, γέρνουμε το κεφάλι προς τα πίσω και ευθυγραμμίζουμε τους αεραγωγούς).

Αυτή η λαβή εξηγείται λεπτομερώς στα μαθήματα πρώτων βοηθειών και ασκείται υπό την καθοδήγηση ειδικού. Οι ακόλουθες συστάσεις μπορούν να χρησιμεύσουν μόνο για να φρεσκάρισμα, επανάληψη και εμβάθυνση των γνώσεων που αποκτήθηκαν σε τέτοια μαθήματα πρώτων βοηθειών:

Τοποθετήστε το βρέφος με τη πλάτη προς τα κάτω.

Γονατίστε δίπλα από το κεφάλι του παιδιού.

Τοποθετήστε το ένα χέρι στο μέτωπο, τα δάχτυλα του άλλου χεριού σφιχτά κάτω από τη κάτω σιαγόνα ( προσοχή να μην πιέσετε τους μαλακούς ιστούς κάτω από το πηγούνι διότι έτσι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά οι αεραγωγοί ).

Ανασηκώστε μόνο τη γνάθο ελαφρά

Ελέγξτε με το μάγουλο σας αν αισθάνεστε ανάσες στο βρέφος, ή δείτε αν υπάρχει αναπνευστική δραστηριότητα στο στήθος ή την κοιλιά.

Αν το παιδί αναπνέει, βάλτε το σε σταθερή πλάγια θέση, στην οποία οι αεραγωγοί διατηρούνται ελεύθεροι. Εάν δεν υπάρχουν ορατές αναπνοές, θα πρέπει να ξεκινήσετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη αμέσως.

Ο έλεγχος της αναπνοής δεν πρέπει  να διαρκεί περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να μην καθυστερούν περαιτέρω δράσεις και ενέργειες.
Image