Οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών (WHO, American Academy of Pediatrics, Food Standards Agency, European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition, κτλ) αναφέρουν ότι:
· Κάτω από την ηλικία του ενός έτους, το βρέφος ΔΕΝ θα πρέπει να λαμβάνει αγελαδινό γάλα – μόνο μητρικό θηλασμό ή/και βρεφικό γάλα
· Από την ηλικία του ενός έτους, όταν το παιδί έχει πλέον απογαλακτιστεί, το πλήρες αγελαδινό γάλα μπορεί να ενταχθεί στην διατροφή του. Αν το παιδί θηλάζει, τότε ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί.
· Από την ηλικία των 2 ετών το παιδί μπορεί να λαμβάνει ημιαποβουτυρωμένο / ημιάπαχο γάλα (1.5-2% λιπαρά)
· Από την ηλικία των 5 ετών το παιδί μπορεί να λαμβάνει το εντελώς άπαχο γάλα (0-0.5% λιπαρά).
Παρόλο που στην αγορά κυκλοφορούν παιδικά γάλατα για παιδιά >1 έτους, αυτά δεν είναι πάντοτε απαραίτητα. Η σύσταση τους είναι πιο κοντά στο μητρικό γάλα και είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, σίδηρο και κάποτε προβιοτικά. Το μητρικό γάλα είναι απαραίτητο και αποτελεί την κατά προτίμηση αποκλειστική διατροφή για το βρέφος μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Έπειτα συνεχίζεται η κατανάλωση του μέχρι το 1 έτος και αν είναι εφικτό, τότε ο θηλασμός συνεχίζεται και μετά το 1 έτος.
Από την ηλικία τους 1 έτους τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν το ολόπαχο αγελαδινό γάλα, τόσο σε τροφές όσο και ως το ρόφημα τους. Το λίπος που περιέχει το γάλα είναι σημαντικό για τις πιο μικρές ηλικίες (ιδιαίτερα κάτω των 2 ετών) τόσο για την παροχή της επιπρόσθετης ενέργειας, όσο και για την νευρολογική ανάπτυξη που γίνεται σε αυτή την ηλικία. Από την ηλικία των 2 ετών μπορούν να καταναλώνουν το ημιαποβουτυρωμένο / ημιάπαχο γάλα και από την ηλικία των 5 το άπαχο γάλα. Η ημερήσια ποσότητα γάλακτος που συνίσταται για την ηλικία πέραν του 1 έτους είναι 500-600 ml.
Αναφορικά με άλλες επιλογές για γάλα που υπάρχουν στην αγορά:
· Το ασβέστιο και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα ζωικά γάλατα (αγελαδινό / αιγινό) βρίσκονται εκ φύσεως στο γάλα
· Η επιλογή φρέσκου παστεριωμένου ή μακράς διαρκείας είναι εξίσου καλή εφόσον αυτή αφορά στον διαφορετικό τρόπο παστερίωσης του γάλακτος. Και με τις δύο μεθόδους διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.
· Υποκατάστατα γάλακτος που υπάρχουν στην αγορά (σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης, φουντουκιού, ρυζιού) δεν προτιμώνται για χρήση στα μικρά παιδιά (εκτός και αν αυτό είναι απαραίτητο και σας το έχει συστήσει ο παιδίατρος και ο κλινικός σας διαιτολόγος), αφού αυτά εκ φύσεως δεν είναι πλούσια σε ασβέστιο και άρα η πρόσληψη ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών δεν θα είναι επαρκής. Υπάρχουν βέβαια και προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο (προστίθεται ως συμπλήρωμα), όμως η απορρόφηση του ασβεστίου από τροφές στις οποίες δεν υπήρχε εξ’ αρχής το ασβέστιο, είναι μειωμένη. Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικό ρόφημα (επιπρόσθετα του αγελαδινού / αιγινού γάλακτος), τότε πρέπει να προτιμώνται αυτά που είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και δεν περιέχουν ζάχαρη (άγλυκα – unsweetened). Επιπλέον το γάλα ρυζιού απαγορεύεται ρητά στα παιδιά κάτω των 5 ετών λόγω της πιθανώς αυξημένης περιεκτικότητα του σε αρσενικό.